25 Mayıs 2014 Pazar

Lamy Joy AL

Herkese merhabalar,




Bu yazımda sizlere ilk satın aldığım dolma kalemim olan  Lamy Joy AL'yi kalemim yettiğince anlatmaya çalışacağım. Lamy joyun önceki yazılarda da sözü geçmişti. Lamy Joy  diğer kalemlerden farklı olarak uzun bir yapıya sahip, tıpkı fırçalar gibi uzun oluşu benim için çok dikkat çekiciydi. Geleneksel ile modern bir gövde de buluşmuştu. Ayrıca küçüklüğümden hatırladığım ve hayranlık duyduğum o upuzun masa kalemlerine de benzemesi bu kaleme olan ilgilimi iyice arttırıyordu. Aslında o dönemlerde dolmakalemlere olan ilgim yeni başlamıştı. Uçlu kalemlerle ilgili araştırmalar yaparken rastladığım Lamy markasının modelleri arasında gözüme takılanlardan bir tanesi de Lamy Joy Al idi. Staj yaptığım ofiste bu kalemi görünce hemen yazı denemeleri yaptım, her kelimede ortaya çıkan yazı gerçekten benim gibi kötü bir yazıya sahip birisi için inanılmazdı. Bölüme başladığımda proje hocamında bu kalemi kullanmasıyla kaleme olan ilgim pekişti  ve ilk fırsatta bu kalemi aldım.




Lamy Joy'un üç farklı modeli var. Kırmızı klipse sahip olan siyah model, Gümüş renkli klipse sahip olan beyaz model ve son olarak alüminyum kapaklı mat siyah Lamy Joy AL. Lamy Joylar 1.1-1.5 ve 1.9 uç seçenekleriyle birlikte gelmekte ve bu haliyle kaligrafi için hazırlanmış bir seri  ama  Lam joy u Lamy'nin diğer uçlarıyla birlikte kullanabiliyorsunuz.




Tasarımı Wolfgang Fabiana ait olan kalemin aslında Safarinden tek farkı gittikçe daralan uzun gövdesi diyebiliriz. Bazı boyut farklılıklarının dışında da neredeyse uzun bir safari kullanıyormuş gibi hissediyorsunuz. Lamylerde en sevmediğim şey tam olarak da bu sanki hep aynı kalemi kullanıyormuş hissi oluşması zira diğer birçok markada modeller değişirken uçlarda değişmekte.




Lamy Joy AL iki parçadan oluşan basit bir kutuyla birlikte geliyor, kırmızı karton iç kısmın üstüne şeffaf bir plastik kapatılarak kutu tamamlanmış. Kutunun arka kısmında kalemle ilgili bilgiler yer alıyor. Bunun dışında kutuyla birlikte herhangi bir şey gelmiyor.




Lamy Joy'un klipsi safarilerle aynı, klipsin performansı konusunda çok fazla yazmak istemiyorum, zira kalem cepte taşımaya uygun bir kalem değil, hatta bu modelde klips kullanılmasaymış çok daha farklı bir görüntü elde edilebilirdi. Tabi burada kalem kapalıyken yuvarlanmaması düşünülmüş. Gerçi Nakaya'nın bu duruma çok güzel çözümü var.(Japon mühendisliği). Kısaca bu konuda klips safarilerle aynı diyebiliriz.




Joy alüminyum bir kapakla birlikte geliyor, kalem "AL" ibaresini de buradan alıyor. Kapak geçmeli bir sisteme sahip ve bu kısımda safarilerden pekte farklı değil.




Kalem çelik bir uca sahip, bendeki uç 1.9 kalınlığında, daha kalın hatlı yazılar yazabilmek için bu ucu seçtim. Bu kalınlıktaki uçla hızlı yazaken ucun genişliğinden dolayı kesilmeler yaşıyorsunuz. Kalemi ilk aldığımda bunun yanında fazlaca atlama sorunu da vardı, her ikisi birleşince yazı yazarken sürekli geri dönmek zorunda kalıyordum, " bat dünya bat, iki gözün kör olsun da piyango bileti sat "




Kalemin gövdesinde mürekkep penceresi var, buradan mürekkep seviyenizi kontrol edebiliyorsunuz,  Bence mürekkep penceresi gövdenin bütünlüğünü bozmamak adına daha farklı bir şekilde tasarlanabilirdi. Kalemi kartuş ve dönüştürücü ile kullanabiliyorsunuz. (Kalem Lamy'nin T10 mavi kartuşuyla birlikte geliyor )




Kalemin kapakla beraber uzunluğu 17.7 cm , kapaksız olarak ise 16.8 cm olan kapak arkaya takılı uzunluğu vermiyorum zira bu kalemin kapağının arkasına takılarak kullanılmayacağını düşünüyorum, hatta bunu bu kaleme yapılmış bir saygısızlık olarak görüyorum, kapak takılmış şekilde fotolarını gördükçe de hayretle seyrediyorum. Kalemin şekli itibariyle kapak zaten arka kısma tam olarak oturmuyor ve sürekli olarak sallanıyor, ayrıca oluşan kötü görüntüde cabası.  Fırça gibi, hat kalemleri gibi tasarlanmış ve davranan bu kalemin kaligrafi serisi olarak adlandırılmasında bu davranışı göstermesini sağlayan uzun gövdesiyle ve onun el ile olan uyumuyla alakalı, bu durumda kalemin arkasında kapak takmak, tıpkı bir koşucunun ayaklarını bağlamak gibi.




Lamy'nin siyah mürekkebi ve Rhodia'nın 80 gramlık defterine Joy AL ile yazdığım yazılar örnekleri:






Lamy Joy AL gerçekten güzel ve dikkat çekici bir kalem, dolmakalem hayranı ve tasarımla uğraşan biri iseniz bu kalem size farklılığıyla eşlik ediyor. Taşıması biraz meşakkatli olsa da, tasarımıyla safariye çokça benzese de, kızsam da, eleştirsem de Lamy joy vazgeçemediğim albenisini üzerinde taşımaya devam ediyor.




Soma faciasında ölenlere Allah'tan rahmet ailelerine sabırlar diliyorum.
Tekrar görüşmek üzere hoşça kalın.

                                                                                                                                                            MA




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder