27 Nisan 2014 Pazar

Scrikss 419

Herkese Merhabalar,



Bugünkü postumda sizlere bizden bir marka olan Scrikss'in 419 modelini kalemim yettiğince anlatmaya çalışacağım.  Bildiğiniz üzere Scrikss yerli bir kırtasiye üreticisi, birçok ürüne sahip olan markanın Türkiye pazarında tanınırlığı en fazla olan markaların başında gelmekte buna rağmen firmanın dolmakalem modellerinin  ağır metal yada basit plastik malzemelerden oluşması, internet sitesinde tasarımcılar bölümü olmasına rağmen tasarlanmamış kalemler üretmesi beni fazlasıyla üzüyor. Ülkemize ait bir markanın dünyadaki benzerlerine baktığımızda aradaki uçurumları görmek üzücü. Yine ne varsa eskilerde var diyerek, Scrikss'in eski modelleriyle avunuyoruz. Bu eski modeller içerinde bir tanesi varki, bu model benim markaya olan ilgimi arttırıyor. Bir anlamda hep geçmişle övünen bizlere kalem camiasında da bu hizmeti sunuyor !




Scrikss markası 1963 yılında Türkiye'de kurulmuş bir firma, firmanın tarihi daha eskiye dayanıyor; aslında bir İspanyol firması olan Scrikss daha sonra İsviçreli bir firmaya satılıyor, en son olarakta firmanın hakları Türkiye'ye satılıyor ve markanın son durağı burası oluyor. Firmanın adı da Katalancadaki "scribir" yani yazmak sözcüğünden türetilmiş.





Artık üretilmeyen 419'un şık ve tanıdık bir tasarımı var. Bir önceki yazımda bahsettiğim Pelikan M200'ün üvey kardeşi gibi duruyor. Aslında Pelikan kalemlerinin tasarım kriterleri bu kalemde fazlasıyla mevcut. 419 da Pelikanlar gibi tasarımıyla ciddiyetini ortaya koyuyor. Bu benzerlikleri görünce Guenther Wagner'in kısa bir ziyareti olmuş herhalde diye düşündürüyor insanı. Bendeki ve birçok kişide de bordo rengi olan kalemin birde siyah modeli var. Genel olarak siyah renkte kalemler tercih eden ve bunun dışına pekte çıkmayan benim için, başka alternatif olmayışı kararsız kalmamım önüne geçti ve koleksiyonuma farklı renkte bir kalem kazandırmış oldum ama siyah 419'unda çok güzel olduğunu fotoğraflardan görme şansım oldu.




Ben kalemi aldığım yerde kalemin orijinal kutusu yoktu " bat dünya bat iki gözün kör olsunda piyango bileti sat " kalemin orijinal kutusu ve içinde gelenler hakkında pek bir bilgim yok açıkçası. Malum arşivleme, bilgi tutma ve paylaşma gibi gerekliliklerin pek olmadığı canım ülkemde (yalnız ve güzel ülkem) bu güzel kalemde bundan nasibi almış. (Aslında bu değer vermekle alakalı, altı üstü kalem deyip geçmemekle alakalı bir durum, hele ki bu işi yapıyor ve bu işten geçiniyorsanız)


                       

Kalemin reçineden yapılmış gövdesi oldukça hafif,  daha öncede söylediğim gibi kalem bordo renge sahip, tüm gövde ve kapak aynı renkte üretilmiş. Bu ahenkte farklılık yaratanlar ise altın kaplamalarıyla klips, kapak yüzüğü ve uç.  Kendine has bir tasarıma sahip klipsin üstünde markanın baş harfinin yer aldığı bir kısım bulunuyor. Klips gayet iyi bir şekilde işlevini yapıyor ve cebinize tutunuyor, kaybolma ve düşme tehlikesini en aza indiriyor. Kapağın alt kısmında yer alan halkada ise markanın adı yer alıyor.




Kalemin kapağı vidalı bir sisteme sahip sızıntılara karşı maksimum koruma sağlayan bu yönteme 419da da kullanılmış. Vida yivlerinden sonra gelen tutma kısmı gayet iyi konumlandırılmış. Tabi benim pek işime yaramıyor bu durum.




Kalemin ucu belki de bu kalemin en önemli kısmı, öncelikle Ruthenium altın kaplamaya  sahip olan ucun üzerinde Markanın ismi ve sembolü yer almakta bunun dışında ise hiç bir bilgiye yer verilmemiş. Uç kalınlığıda bu verilmeyen bilgilerden bir tanesi çizgi kalınlığından ucun F ile M arasında bir yerlerde olduğunu düşünüyorum. M200'ün F ucundan kalın, M ucundan ise bayağı ince yazıyor. 419 orta ıslaklıkta, atlama yapmayan, çok yumuşak bir yazıma sahip. Şunu belirtmeden geçmeyeyim kalem gerçekten yumuşak bir yazıma sahip, adeta uç kağıtta kayarak ilerliyor. Ucun bir diğer özelliği ise hemen her zaman kullanıma hazır durumda olması ne kadar uzun süre kutuda beklediğinin önemi olmadan ne zaman  kutudan çıkartsam direk yazmaya başlıyorum, hiç bir atlama yaşamıyorum veya mürekkebin gelmesi için çabaya girmiyorum. Fiyat olarak çok gerisinde kaldığı Pelikanlar da bile bu uç konforunu yaşamadım ben.




Kalemin ucu Pelikanlarda olduğu gibi vidalı bir sistem ile sökülebiliyor. Tabi başka uç seçeneğinin olmayışı bu işlemin temizlikten başka bir işe yaramamasına sebep oluyor. Yalnız Pelikanlar ile ortak olan bu özellik sayesinde bu kalemde Pelikan uçlarını deneme şansınız var. Şahsen ben Scrikss'in bu kaliteli ucunu deneyimledikten sonra yine Scrikss'n ürettiği uç çeşitlerimi kullanmak isterdim. Başkasının ucuyla yazıya girmek olmaz !





Yüzey arttırıcı nervürleri bulunan damağın tombul bir görüntüsü var. Gövdenin üst kısmında yer alan saydam mürekkep penceresi sayesinde kaleminizin mürekkep miktarını kontrol etme şansınız oluyor. Kalem piston dolum sistemine sahip, gövdenin alt kısmında aşina olmayan birisinin hareketli olduğunu anlamayacağı şekilde iyi bir işçilikle yapılmış olan, gövdeden birkaç mm daha küçük çapa sahip olan kısmın çevrilmesiyle kalemin mürekkep dolum işlemi geçekleştirilebiliyor.




Kalemin teknik özelliklerine gelecek olursak; 419- 11,7 gram ağırlığa sahip, 13mm'lik bir çapa sahip.




Kalemin kapakla beraber uzunluğu 12,5 cm, kapak arakaya takıldığında 15,1 cm, kapaksız olarak ise  11,8 cm.






Scrikss 419 Türk dolmakalem camiası için önemli bir kalem, bildiğim kadarıyla da başka dolmakalem üreten markamızda yok, bu durumda Scrikss markasının omuzlarına fazlasıyla yük biniyor. Bunun içinde çok çaba sarf etmeden, çok uzağa gitmeden hemen yanı başında Türkiye'deki dolmakalem severlerin önerilerine biraz kulak kabartsa, bir iki tasarım yarışması açsa ve üret-sat mantığının dışına çıksa, çok başarılı ve "özgün" işler çıkartabilecek. Hem yurt içinde, hem de artık farklı arayışlara içinde olan yurtdışındaki dolmakalem severlere hitap etmiş olacak. Daha önceden de bunu 419 ile başardığını bize gösteren marka 419  gibi ağır başlı, kullanıcıya yazma ve dolmakalem kullanma keyfini fazlasıyla yaşatan bir kalem tekrar üretebilir ve yabancı emsalleri karşısında bizimde gururlanarak kullandığımız bir kalemimiz olur. En azından 419 modeli tekrar hayat bulabilir. Bilmiyorum bu konuda sizler ne düşünüyorsunuz. 

Bir dahaki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın.

                                                                                                                                                   MA

                               



4 yorum:

  1. Güzel bir yazı olmuş, Teşekkür ederim.

    Yeni yazılar bekliyorum.

    YanıtlaSil
  2. İLK DOLMA KALEMİM SCRİKSS MARKA 17 MODELİ OLMUŞTU.DAHA SONRA 419 MODELİNİ EDİNDİM.ARTIK ÜRETİLMİYOR OLMALARI ÜZÜCÜ.UMARIM İSTEKLERİMİZİ DUYAR YENİDEN ÜRETİME GEÇERLER..

    YanıtlaSil
  3. Bugün güzel bir sürpriz haber aldık Erguvankalem blog tan sayın Mehmet bey verdi bu güzel haberi hemde Scrikss in birinci ağzından 419 modelinin yeniden üretimi planlanıyormuş ve güz dönemine yetişmesi bekleniyormuş bizlere de aynı başarılı kalemi beklemek düşüyor sevgilerle😊

    YanıtlaSil
  4. Yeni üretilen seriden özellikle bordo olanını aldım. Çünkü hoş bir rengi var ve altın kaplama tezyinatı kalemi çok şık gösteriyor. Siyahını da almak istiyorum lakin sanırım bu üretim geçiciydi ve durduruldu. Çünkü öncekini aldığım yerde yok.

    YanıtlaSil